Odżelazianie
Duże zawartości żelaza i manganu w wodzie do picia są niepożądane, ponieważ ich obecność:
- pogarsza własności organoleptyczne wody,
- jest szkodliwa dla zdrowia (większe stężenia manganu),
- powoduje zarastanie rurociągów (wody zażelazione sprzyjają rozwojowi bakterii żelazistych – rdza w postaci gąbczastej lub nitkowatej; a także masowemu rozwojowi glonów),
- powoduje pokrywanie osadami przyborów sanitarnych, naczyń i pranych tkanin,
- niektóre gałęzie przemysłu (np. w przemysł papierniczy, fotograficzny, krochmalniczy) wymagają odpowiedniego uzdatnienia wody.
Wybór metody odżelaziania zależy od:
- rodzaju i stężenia żelaza,
- odczynu wody,
- stężenia tlenu i dwutlenku węgla w wodzie,
- obecności katalizatora,
- warunków filtracji (prędkość, uziarnienie i miąższość złoża).
Warunki odżelaziania
- zasadą odżelaziania jest przeprowadzenie różnych form żelaza w postać praktycznie nierozpuszczalną tj. w wodorotlenek żelaza (III), który można w stosunkowo prosty sposób usunąć z wody,
- im większe pH wody, tym proces szybciej zachodzi (ale zajdzie też przy pH obojętnym lub lekko alkalicznym),
- potrzeba napowietrzania wody jako źródła tlenu do utleniania (oprócz usuwania żelaza chodzi także o usuwanie nadmiaru CO2 - zmniejszenie stopnia zakwaszenia wody - i innych gazów rozpuszczonych w wodzie).
Przedsiębiorstwo MARCOR oferuje projekt, montaż i serwis stacji odżelaziania i odmanganiania dla przemysłu.